Föoldal Események XIX. Bernády Napok – 2016
Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.
  • STARTokt 27th - 12:00de.

  • ENDokt 28th - 11:59du.

  • VENUE

XIX. Bernády Napok – 2016

XIX. Bernády Napok

Idén 19. alkalommal emlékeztünk Bernády Györgyre, Marosvásárhely városépítő polgármesterére.
A rendezvénysorozatot Sportélet Bernády korában című diákvetélkedővel kezdtük. A Sikó Csaba és Simon György által koordinált eseményen a Szász Adalbert Sportiskolában több mint kétszáz fiatal vett részt.

Szűkösnek bizonyult a Bernády Ház a 40 éve elhunyt szobrász- és festőművész, Kulcsár Béla emlékkiállításának megnyitóján. Ugyanakkor került bemutatásra a Marosvásárhely – Régi Városháza/Tîrgu Mureş – Primăria Veche című kétnyelvű kiadvány második kiadása is.

A megemlékező koszorúzási ünnepségek után, a Kultúrpalota nagytermében rendezett gálaesten a Bernády emlékplakettet Gálfalvi György, az Igaz Szó, majd a Látó szépirodalmi folyóirat egykori szerkesztője, majd főszerkesztője vehette át.

A Bernády Napokat egy rendhagyó koncert, egy sanzonest zárta. A Párizs, Erdély és én című koncerten a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház egykori tagja, a jelenleg Párizsban élő Szilágyi Enikő színművésznő Edith Piaf dalaiból adott elő válogatást, valamint Ady Endre-, Radnóti Miklós- és Farkas Árpád-verseket szólaltatott meg. Zongorán kísérte Alceo Passeo koncertzongorista, Aldo Ciccolini és Ennio Morricone tanítványa.

img_3692 img_3709